Officially Multicultural: How Canadian Society Started Changing Under Pierre Elliott Trudeau - Štanglová, Marie (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá změnami kanadské společnosti během vlády premiéra Pierra Elliotta Trudeaua. V 60. letech, kdy se dostal k moci, Kanada zažívala období ekonomického rozkvětu. Práce se také věnuje problematice multikulturality. Roku 1971 Trudeau prohlásil multikulturalituralitu za officiální národní politickou strategii, která byla následně zakotvena v kanadské ústavě (Kanada je jediná země na světě, která má multikulturalitu zakotvenou v ústavě). Trudeau chtěl vyhlášením této strategie především vyřešit problémy s quebeckým nacionalismem, dá se ale říci, že vyhlášením multikulturality výstižně pojmenoval i situaci tehdejší Kanady, která vždy zažívala příliv imigrantů z různých částí světa. Dalším úspěchem Trudeaua byla patriace kanadské ústavy roku 1982, kdy byla ústava převezena z Londýna do Ottawy. Do té doby totiž mohl kanadskou ústavu upravovat pouze britský parlament. Tímto krokem Kanada dosáhla své úplné nezávislosti na Velké Británii.
Officially Multicultural: How Canadian Society Started Changing Under Pierre Elliott Trudeau