Analýza dopravních sítí a jejich výhodnost pro podnikatele - Strnka, Jan (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na porovnání silniční a železniční nákladní přepravy v oblasti Jihočeského regionu. Porovnání je prováděno mezi firmou ČSAD Jihotrans a firmou ČD Cargo. Diplomová práce je rozdělena do tří částí: 1. Přeprava komodity - syrové dřevo (kulatina) pomocí firmy ČD Cargo, 2. Pravidelná (každodenní) přeprava pomocí firmy ČSAD Jihotrans, 3. Přeprava automobilů pomocí obou firem a jejich vzájemné porovnání. Hodnotícími kritérii jsou: časové hledisko, systém objednání přepravy, cena za přepravu, poskytované doplňkové služby. Cílem bylo využít přepravy obou firem a vzájemné porovnání ze stránky zákazníka. Z výsledků praktické části diplomové práce a z komplexního porovnání veškerých hodnotících hledisek lze konstatovat, že silniční nákladní doprava je z pohledu zákazníka výhodnější. Nelze však opomenout potenciál obou stylů přepravy. Železniční nákladní přeprava nabývá významných hodnot ve vysokoobjemové zahraniční nákladní přepravě, kdy v oblasti jak přepravy automobilů, tak přepravy jiných možných komodit zaujímá velmi vysoký procentuální podíl. Železniční nákladní doprava navíc lépe splňuje vysoké požadavky společnosti na citlivý přístup firem k životnímu prostředí.
Analysis of traffic networks and their konvenience for entrepreneurs
Keywords: logistika; železniční nákladní přeprava; silniční nákladní přeprava; Logistics; rail freight; road freight