Komparace vybraných aspektů koordinované rehabilitace v českých a německých dětských domovech - Badáňová, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Na poskytovanou péči o děti v náhradních pobytových zařízeních v České republice jsou v kontextu Evropské unie kladeny požadavky na změnu některých dílčích aspektů jejího stávajícího strukturálního rámce. Cílem této diplomové práce je v této souvislosti prostřednictvím analýzy zejména bibliografických zdrojů poskytnout komplexní přehled systému náhradní pobytové péče ve dvou zemích evropské unie, České republice a Spolkové republice Německo. Práce obsahuje jak náhled na činnost obou systémů, tak i komparativně zpracované odpovědi na dvě výchozí výzkumné otázky. Z výsledků práce na první otázku "Jaké jsou rozdíly v existující síti služeb při práci s dětmi umístěnými ve vybraných českých a německých dětských domovech" vyplývá, že stanovený koncipovaný rámec poskytovaných služeb je podobný, ale jeho kvantitativní i kvalitativní nabídku v praxi reflektuje odlišná ekonomická situace obou zemí. Z druhé komparativně zpracované odpovědi na otázku "Jaké jsou v daných zemích stanoveny prostředky pro rehabilitaci dětí ve vybraných dětských domovech?" vyplývá, že koordinovaná rehabilitace je ve všech jejích složkách v obou zemích realizována v co největším možném souladu s obsahem pojmu "nejlepší zájem dítěte". Přičemž nejvýraznější rozdílnost při dosahování optimální harmonie všech segmentů koordinované rehabilitace v těchto zemích představuje uplatňování prostředků podpory při práci s rodinou, při péči o mladistvé opouštějící zařízení, při realizaci komplexní multidisciplinární péče nebo při naplňování individuálního přístupu a plánování. Je tedy žádoucí, aby se Česká republika, stejně jako Spolková republika Německo, orientovala nejen na kvalitu poskytované pomoci a ochrany dětem umístěným v dětských domovech, ale zároveň se zaměřila i na budoucnost mladých lidí, kteří zařízení opouštějí. Tohoto stavu lze dosáhnout dobře legislativně nastaveným strukturálním systémem náhradní pobytové péče, v jehož rámci je prostřednictvím vhodných služeb umístěným osobám poskytována hodnotná individuální podpora v kontextu koordinované rehabilitace. Tato diplomová práce může těm, kdo mají o tuto tématiku zájem, rozšířit pohled o tom jak stejné poslání ve vztahu k dětem žijícím v náhradní pobytové péči naplňují dva vyspělé evropské státy, a být v této souvislosti zároveň i podnětem k úvahám o podobě dobré praxe v těchto zařízeních.
Comparation of selected aspects in the coordinated rehabilitation in Czech and German children's homes
Keywords: Dětský domov; náhradní pobytová péče; Česká republika; Spolková republika Německo; koordinovaná rehabilitace; SWOT analýza; Children's home; substitute residential care; Czech Republic; Federal Republic of Germany; coordinated rehabilitation; SWOT analysis