Posouzení vlivu vybraných modelů organizačních struktur na efektivnost podnikových procesů - Chromuláková, Iva (Jihočeská univerzita, 2009)
V současném dynamickém prostředí není nic konstantního. Úspěch závisí na pružné reakci na vnější podmínky. Jedním ze základních stavebních kamenů každé úspěšné firmy je právě volba správné organizační struktury a v dalších fázích existence firmy také její změny. Hlavním cílem bakalářské práce bylo navrhnout optimální organizační strukturu a sledovat efektivnost a ekonomický přínos navrhovaných změn. Nejprve byla společnost popsána na základě informací zjištěných z uskutečněných schůzek s vedením společnosti a poté analyzována pomocí STEP analýzy. Pro rozbor a hodnocení současného stavu společnosti a jejího okolí byla použita SWOT analýza. I přes dobré postavení firmy na trhu i dobré organizační struktuře se dnes žádná firma neobejde beze změn. Bez změny není pokroku. Proto byly také ve společnosti BETA a. s. navrženy organizační změny. Návrh organizační struktury byl vypracován na základě organizačního schématu, organizačního řádu a provozního řádu společnosti. Návrh změn autorka soustředila do oblasti obchodně-výrobního úseku a oblasti vedení společnosti. Navrhované změny mají společnosti přinést zvýšení konkurenceschopnosti.
Effect selected models of organizational structures on the company processes efficiency
Keywords: organizace; organizovat; organizační struktura; organization; organize; organization structure