Komparace množství svalové hmoty a zapojení preferenční a dominantní dolní končetiny při Wingate testu a testu výskoku u adolescentních běžců - Vítů, Sabina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním množství svaloviny a výkonu dolní končetiny bezcu na střední a dlouhé tratě. Testovano je 25 atletů ve veku 18,12 +- 4,51let, kteri jsou jednorazove testovani na naslapne vaze Tanita, dále jsou podrobeni Wingate testu na bicyklovém ergometru, testu výskoku na reakční plošině LEM 10 with ProJump, měření obvodů segmentů dolních končetin a testu psaní a kopu. Pro porovnání vztahu mezi množstvím svalové hmoty na DK, množstvím tuku na DK, svalovou hmotou a výkony při Wingate testu, svalovou hmotou a Jumpmax testem svalovou hmotou a obvody segmentů DK, obvody DK a Jumpmax testem, obvody DK a Wingate testem, Jumpmax testem a Wingate testem je použit Pearsonův korelační koeficient. Na základě výzkumu je zjištěno, že DK s větším podílem svalové hmoty nevykonává významně vyšší výkony než končetina druhá. Bylo zjištěno, že výskok z končetiny s větším množství svalové hmoty nedosahuje vyššího výskoku z končetiny s větším množstvím svalové hmoty. Bylo zjištěno, že probandi nedosahují významně vyšších výskoků při Jumpmax testu z končetiny s větším obvodem svalů. Probandi nedosahují významně vyššího výkonu při Wingate testu z končetiny s větším obvodem svalů. Dále bylo zjištěno, že výška výskoku z jedné končetiny při Jumpmax testu nekoreluje s výkonem dané končetiny při Wingate testu. U 52 % atletů byla zjištěna souvislost mezi výkonnější dolní končetinou při Wingate testu, preferovanou dolní končetinou při testu kopání a preferovanou dolní končetinou při odrazu.
Comparative amount of muscle mass and involvement preferential and dominant lower limbs in the Wingate test and jump test in adolescent runners
Keywords: běžci na střední a dlouhé tratě; zátěžové testování; lateralita; Jumpmax test; svaly; runners on medium and long distances; load testing; laterality; Jumpmax test; muscles