Intenzivní odchov a výkrm sivena arktického (Salvelinus umbla) do tržní velikosti - Švinger, Viktor William (Jihočeská univerzita, 2009)
U sivena arktického bylo provedeno testování různých krmiv při odchovu plůdku, půlroční násady a ryb o stáří 1+ do tržní hmotnosti. Součástí experimentu u plůdku byl orientační rozbor celkového tuku v krmivech a těle ryb. Pozitivní vliv krmiva na produkční charakteristiky byl prokázán pouze při odkrmu plůdku, kdy bylo u krmiva DAN-EX 1362 dosaženo signifikantně lepších produkčních výsledků oproti krmivu Milkivit (p<0,05). U dalších věkových skupin sivena arktického nebyl mezi testovanými krmivy (DAN-EX 2844, DAN-EX 2446) prokázán žádný signifikantní rozdíl vlivu na produkční charakteristiky. Na konci odkrmu tržních jedinců bylo provedeno zhodnocení jatečné výtěžnosti, odpadu, podílu viscerálního tuku a gonadosomatického indexu (GSI) v závislosti na pohlaví, kde bylo u jikernaček dosaženo průkazně lepších výsledků (p<0,05). Součástí posouzení stolní hodnoty tohoto druhu ryby byla senzorická analýza filetů. Na základě výsledků senzorického posouzení byly prokázány horší organoleptické vlastnosti mlíčáků v chuti a konzistenci svaloviny (p<0,05).
Intensive Alpine Charr (Salvelinus umbla) Rearing and Feeding up to Marketable Size
Keywords: Siven arktický; intenzivní chov; produkční charakteristiky; výtěžnost; senzorická analýza