Radiologická asistence ve stomatologii - Steinerová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce je zaměřena na radiologické zobrazovací metody a jejich využití ve stomatologii. Radiologické přístroje se v poslední době rychle rozvíjí a stávají se běžnou součástí stomatologických ambulancí. Uplatňují se nejen v odvětví záchovné a chirurgické stomatologie, ale i při estetických dentálních úpravách. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cílem je zmapovat výhody a nevýhody jednotlivých typů přístrojů a vhodnost jejich použití v zubním lékařství. Teoretická část se zabývá základními anatomickými pojmy orofaciální oblasti, přehledem radiologických diagnostických přístrojů, jejich využitím v oboru stomatologie a speciálně estetické stomatologie a s tím spojenou radiační ochranou pracovníků i pacientů. Dále je zaměřena na základní estetické anomálie chrupu a jejich léčbu, které většinou předchází snímkování cílové oblasti. Druhá část práce byla sestavena na základě dotazníkového šetření. Vytvořeny byly dva dotazníky, které se týkaly využití zobrazovacích metod při estetické nápravě chrupu, vybavenosti stomatologických pracovišť a přístupu k pacientům z hlediska snímkování a radiační ochrany z pohledu pacientů a stomatologů. Cílem je zodpovězení výzkumných otázek ohledně využití radiologie v estetické stomatologii a všeobecné informovanosti pacientů o radiologických vyšetřeních. Dle výzkumu má největší zastoupení intraorální typ snímkování, konkrétně pak bitewing snímek, který je vhodný pro základní diagnostiku dentálních anomálií i změn ve struktuře zubu. Provedení je snadné, rychlé a prakticky bez zátěže pacienta. Nejčastěji prováděným estetickým zákrokem se ukázala být léčba ortodontickými aparáty, při kterém je zobrazování původního postavení chrupu nezbytné. Nejméně využívanou metodou v oblasti stomatologie je magnetická rezonance, kvůli dostupnosti a vzniku artefaktů na snímcích z dentálních kovových výplní. Z výzkumu vyplývá, že pacienti nejsou řádně informováni o průběhu, nutnosti či následcích radiologického vyšetření. Přestože dávka ionizujícího záření je při stomatologickém zobrazovacím vyšetření zanedbatelná, měl by lékař předejít pacientovým obavám a o této skutečnosti informovat. Více než polovina respondentů považuje rentgenové vyšetření za zdravotně zatěžující.
The role of the radiographer in stomatology
Keywords: Radiologické techniky; stomatologie; intraorální a extraorální snímkování; rentgen; výpočetní tomografie; ortodoncie; protetika; radiační ochrana; Radiological techniques; dentistry; intraoral and extraoral imaging; X-ray; computed tomography; orthodont; prosthetics; radiation protection