Transgender - etika tranzice a specifika sociální práce - Luksch, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce pojednává o fenoménu transgender a ve třech částech zkoumá etickou rovinu a dilemata procesu tranzice a specifika sociální práce s transgender klientelou. První část práce je obecným vhledem do tématu a zabývá se terminologickým rozlišením pojmů gender a pohlaví, transgender a transsexualita. Následně shrnuje aspekty procesu tranzice a rovněž stručně popisuje i etiologii transgender identity, zastoupení trans osob v populaci a jev menšinového stresu. Druhá část práce představuje výsledky realizovaného kvalitativního výzkumu ve formě příběhů aktérů. V třetí části jsou shrnuta etická dilemata související s procesem tranzice, vybrané etické dilema vycházející z výsledků výzkumu reflektováno z pohledu dvou přístupů filosofické etiky (deontologie I. Kanta a utilitarismus J. S. Milla). V závěru je pojednáno o specifikách sociální práce s transgender klienty a jsou shrnuty kompetence potřebné pro kvalitní sociální práci s danou cílovou skupinou.
Transgender - the ethics of transitioning and the specifics of the social work
Keywords: transgender; transsexualita; gender; pohlavní identita; tranzice; etika; etická reflexe; filosofická etika; dilemata; sociální práce; sociální pracovník; coming out; LGBTQ; transgender; transsexuality; gender; gender identity; transition; ethics; ethical reflection; philosophical ethics; dilemmas; social work; social worker; coming out; LGBTQ