Osobnostní a sociální výchova jako součást výuky jazyků na ZŠ. - Berová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je zaměřena na popis zařazování průřezového tématu Osobnostní a sociální výchova do výuky jazyků na základních školách. Pojednává o změnách ve vzdělávacím systému ČR a zabývá se vysvětlením pojmu Osobnostní a sociální výchova v různých souvislostech. Cílem práce je zjistit, jak učitelé vnímají problematiku cíleného zapojování tohoto průřezového tématu a jak s ním pracují v hodinách jazyků. Součástí práce jsou výsledky výzkumného šetření, jak učitelé na toto téma pohlížejí, jakým způsobem ho zařazují a jak se jim daří naplňovat cíle předepsané v Rámcovém vzdělávacím programu.
Personal characteristics and social education as a part of languages being taught at primary school
Keywords: osobnostní a sociální výchova; rámcový vzdělávací program; osobnost; sociální dovednost; škola; žák; učitel; výuka jazyků; personal and social education; frame education programme; personality; social skill; school; pupil; teacher; language teaching