Reakce prezidenta Franklina D. Roosevelta na útok v Pearl Harboru a vstup USA do 2. světové války - Popelínský, Radek (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem předkládané bakalářské práce je analýza událostí, jež vedly v roce 1941 k útoku Japonců na přístav Pearl Harbor na Havaji a k následnému rozhodnutí amerického prezidenta F. D. Roosevelta vyhlásit válku japonskému císařství a vstoupit do bojů druhé světové války. Kromě osobnosti jednoho z nejvýznamnějších amerických prezidentů je v bakalářské práci věnována pozornost Rooseveltově činnosti na přelomu 30. a 40. let 20. století a také americké zahraniční politice v daném období. Pramennou základnu tvoří především edice dokumentů americké zahraniční politiky Foreign Relations of the United States Diplomatic Papers, Rooseveltovy projevy i četná zahraniční literatura včetně nejnovějších cizojazyčných studií.
Reaction of President Franklin D. Roosevelt to Pearl Harbor attack and US entry into World War II
Keywords: Spojené státy 1930-1941; druhá světová válka 1939-1945; Pearl Harbor útok 1941; americký prezident; zahraniční politika; diplomacie; United States 1930-1941; World War II 1939-1945; Pearl Harbor attack 1941; United States President; Foreign policy; Diplomacy