Role sestry v péči o pacienta se syndromem hyperaktivního močového měchýře - Kocmichová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Syndrom hyperaktivního močového měchýře je časté onemocnění, které se nevyskytuje pouze u žen, ale přibližně stejné zastoupení má jeho výskyt i u mužů. U žen je jeho výskyt 17 % a u mužů se jedná o 16 % v Evropě a Spojených státech. I přes jeho vysoký výskyt jen malá část pacientů trpících tímto problémem vyhledá lékaře. Příznaky onemocnění se snaží zvládat sami. Důvodem, který k tomu může vést je stud. Dále také strach o svých intimních potížích někoho informovat. Proto má hyperaktivní močový měchýř negativní dopad na kvalitu života jedince a v některých případech může vést až k sociální izolaci. Práce se skládá ze dvou částí. Z části teoretické a z části praktické. V praktické části byly stanoveny následující cíle. Prvním cílem bylo zmapovat specifika ošetřovatelské péče v péči o pacienta se syndromem hyperaktivního močového měchýře. Druhým cílem bylo zjistit, jaké jsou nejčastější ošetřovatelské problémy při péči o tyto pacienty. A třetí cíl směřoval ke zmapování znalostí sester na urologickém oddělení o syndromu hyperaktivního močového měchýře. K cílům byly stanoveny výzkumné otázky a hypotézy. První výzkumná otázka zněla, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u pacientů se syndromem hyperaktivního močového měchýře. Druhá, zda mají pacienti dostačující informace o syndromu hyperaktivního močového měchýře. Třetí výzkumná otázka byla zaměřena na to, zda mají pacienti strach o problému hovořit s lékařem. Stanovené hypotézy zněly takto. H1: Sestry na urologickém oddělení mají dostatečné znalosti o syndromu hyperaktivního močového měchýře a H2: Sestra poskytuje informace o režimových opatřeních pacientům se syndromem hyperaktivního močového měchýře. Obě hypotézy byly provedeným výzkumem potvrzeny. Pro dosažení stanovených cílů byl sestaven polostrukturovaný rozhovor pro pacienty se syndromem hyperaktivního močového měchýře a dotazník určený sestrám z urologického oddělení. Odpovědi získané pomocí rozhovoru byly zpracovány formou kazuistik. Výsledky z dotazníkového šetření byly zaznamenány do grafů. Výstupem z této práce je informační leták vytvořený pro pacienty se syndromem hyperaktivního močového měchýře a systém ošetřovatelských diagnóz. Ten bude sloužit sestrám z urologického oddělení.
The Nurse´s Role in Care of a Patient with Hyperactive Bladder Syndrome
Keywords: hyperaktivní močový měchýř; diagnostika; ošetřovatelská péče; overactive bladder syndrome; diagnostics; nursing care