La tía Julia y el escribidor Maria Vargase Llosy - Mikotová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
První část práce informuje o období, které ovlivnilo spisovatele narozené po roce 1930; nastiňuje vznik fenoménu "boom" a "postboom". Ve druhé části je představen spisovatel Mario Vargas Llosa nejen jako úspěšný autor románů, ale i v ostatních aspektech jeho tvorby. Třetí část práce se potom věnuje postupům a vyprávěcím teoriím Vargas Llosy. Součástí tohoto celku je i snaha naznačit souvislost mezi postmodernismem a skutečností a fikcí. Ve čtvrté části se zabývám rozborem vyprávěcí perspektivy románu Tetička Julie a zneuznaný génius. Práci uzavírá úvaha nad uměním a kýčem v souvislosti se zmíněným románem.
Aunt Julia and the Scriptwriter of Mario Vargas Llosa
Keywords: "boom" a "postboom"; spisovatel Mario Vargas Llosa; postmodernism a skutečnost a fikce; the "boom" and "post boom"; the writer Mario Vargas Llosa; the post-modernism and reality and fiction