Entomopatogenní houba Beauveria bassiana - využití v biologické ochraně rostlin - Hromas, Jakub (Jihočeská univerzita, 2012)
Entomopatogenní houba Beauveria bassiana je jedna z mnoha druhů entomopatogenních hub využitelných v biologické ochraně proti škůdcům rostlin. Oproti ostatním druhům jde o celosvětově rozšířený, nejdéle známý a jeden z nejvíce prozkoumaných druhů. Tato práce se kromě podrobného popisu houby Beauveria bassiana věnuje i charakteristice dalších šesti významných druhů hub využitelných v biologické ochraně (Hirsutella, Isaria, Metarhizium, Nomuraea, Paecilomyces, Verticillium) a přináší podrobný popis čtyř komerčně dostupných biopreparátů, jmenovitě BotaniGard 22WP, BotaniGard ES, Mycotrol O a Naturalis L, které lze prakticky využít pro potlačování populací škůdců. Práce přináší i informace o dvou v minulosti vyvíjených přípravcích na území tehdejšího Československa, Boverol a Boverosil. Závěr je věnován praktickým příkladům využívání zmíněných přípravků při ochraně proti lýkožroutu smrkovému, mandelinkám a vrtulím třešňovým.
Entomopathogenic fungus Beauveria bassiana - use in biological plant protection
Keywords: biologická ochrana; entomopatogenní houby; vývojový cyklus; Beauveria bassiana; biopreparát; biological protection; entomopathogenic fungi; development cycle; Beauveria bassiana; biopreparation