Představy rodičů předškolních dětí o připravenosti jejich dětí pro vstup na základní školu - Kromková, Simona (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se v teoretické části zaobírá celkovou charakteristikou dítěte v předškolním období. Dále jsou vysvětleny pojmy školní připravenost a školní zralost, kde jsou uvedeny požadavky na jednotlivé její složky fyzická, psychická, emocionální a sociální zralost. Také se věnuje faktorům, které mohou ovlivnit vstup dítěte do školy, zabývá se diagnostikou v mateřské škole a popisuje možné činnosti a metody, které rozvíjí dětské dovednosti. V praktické části je vyhodnoceno dotazníkové šetření, které bylo zaměřeno na rodiče předškolních dětí, konkrétně, jak jsou informování o problematice týkající se přípravy a vstupu dítěte do základní školy a jak toto období vnímají.
Concepts of parents of pre-school children about their readiness to enter primary school
Keywords: charakteristika předškolního období; školní zralost; školní připravenost; diagnostika; rodiče; the characteristic of preschool period; school maturity; school preparedness; diagnostics; parents