Vývoj rozpočtové odpovědnosti v členských státech EU - Kloudová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své práci jsem se zabývala problematikou fiskální odpovědnosti v EU, zejména tím, jak se staví členské státy EU k této otázce. První část práce vymezuje rozpočtovou odpovědnost a fiskální politiky jak na úrovni České republiky, tak na úrovni Evropské unie. Byl popsán a analyzován Pakt o stabilitě a růstu a Fiskální kompakt. Druhá část byla věnována vyhodnocení jednotlivých členských států a popisu toho, jak jsou využívány legislativní akty v úsilí o dosažení udržitelných financí, které přispívají k celkovému zachovávání zodpovědné a fiskální politiky. Na konci byl shrnut a porovnán vývoj veřejného dluhu a rozpočtových schodků a rovněž byly charakterizovány nezávislé finanční instituce.
The Development of budget responsibility in EU Member States
Keywords: Rozpočtová odpovědnost; Pakt stability a růstu; Fiskální kompakt; fiskální pravidla; HDP; Budget responsibility; Stability and Growth Pact; Fiscal Compact; Fiscal rules; GDP