"Velké ´odlišné´ postavy alžbětinského dramatu: Černošské postavy ve čtyřech Shakespearových hrách" - Kuželová, Monika (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato diplomová práce analyzuje postavy tmavé pleti ve čtyřech divadelních hrách Williama Shakespeara. Zaměřuje se na analýzu postavy krutého Aarona ze Shakespearovy tragedie Titus Andronicus, následně na postavu marockého prince z komedie Kupec benátský, který sice nehraje v komedii významnou roli, ale určitě stojí za povšimnutí. Dalšími postavami k analýze jsou zotročený Caliban ve hře Bouře a v neposlední řadě uznávaný Othello v tragédii o žárlivosti Othello, benátský mouřenín. Úvodní kapitola je věnována Williamu Shakespearovi - stručně pojednává o jeho životě a díle. Následující kapitoly se detailně věnují výše zmíněným postavám černé pleti. Zabývají se především otázkou postavení těchto postav ve společnosti, jejich interakcí s ostatními postavami bílé pleti a jejich konkrétními osobnostními rysy.
"The Great Elizabethan 'Other': An Examination of 'Black' Characters in Four Shakespeare Plays"