Socioekonomické aspekty života v chráněných územích na příkladu Šumavy - Novotná, Sabina (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním cílem této práce bylo porovnat vybrané socioekonomické aspekty života ve dvou obcích na Šumavě, jedné ležící uvnitř národního parku a druhé ležící v chráněné krajinné oblasti. V teoretické části jsou obsaženy poznatky z odborné literatury týkající se zvláště chráněných území - národní park a chráněná krajinná oblast. Praktickou částí bylo porovnání objektivních dat vybraných obcí a dotazníkové šetření zaměřené na názor obyvatel na přítomnost obce ve zvláště chráněném území.
Socio-economic aspects of life in protected areas - Šumava Case
Keywords: Národní park; chráněná krajinná oblast; Šumava; komparace.; National park; protected landscape area; Sumava; comparison.