Manka a škody v účetních a daňových souvislostech ve vybraném maloobchodě, možnosti jejich řízení - Hradilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem mé práce je "Manka a škody v účetních a daňových souvislostech ve vybraném maloobchodě, možnosti jejich řízení". Cílem práce je vypracování norem pro vybraný typ maloobchodu a možnosti jejich využití v konkrétních podmínkách. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy týkající se zásob v maloobchodě a jejich evidence, inventarizace, mank, škod a ztratného a důvody jejich vzniku a následné vymezení mank a škod z účetního a daňového pohledu, legislativy a předpisů. V praktické části první kapitoly je popisováno zjišťování, vyhodnocování a řízení agendy mank, škod a ztratného. Následující kapitola se zabývá vytvořením postupu pro výpočet a následné procentní stanovení norem přirozených úbytků a ztratného pro konkrétní maloobchod. Tato kapitola je zakončena diskusí užití těchto norem v praxi.
Deficits and damages in the accounting and tax background in the selected retail, their management options
Keywords: zboží; manko; škoda; přirozený úbytek; inventura; goods; deficit; damage; natural decrease; inventorying