The Marsh Girl Myth, A Human Individual as a Part of the Natural World in the work of Delia Owens - Petrásková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je teoretická rovina příběhu o dospívání (coming-of-age story), sepětí přírody, krajiny a člověka, který stojí na okraji společnosti a není zařazen do sociální struktury. Na základě teoretických pramenů se práce pokusí o analýzu mýtu o nalezeném dítěti a jeho schopnosti se přizpůsobit přírodním podmínkám v období dospívání v kontrastu s problémem následného zařazení jedince do místní komunity, systému vzdělání a pracovního uplatnění v období dospělosti. Literárněvědná analýza žánru romance se zaměří na citové vztahy jedince, který vyrůstá v sociální izolaci a zároveň je těsně spjat s přírodou a krajinou. Práce dále charakterizuje prostor a přírodní podmínky v lokalitě, do které je román Kde zpívají raci D. Owensové situován, a provede analýzu chování hlavních postav příběhu na pozadí vyšetřování zločinu, ze kterého je obviněna "dívka z močálu".
The Marsh Girl Myth, A Human Individual as a Part of the Natural World in the work of Delia Owens