Kvalita mléka klisen - Vránová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce je zaměřená na posouzení kvality mléka klisen, na jeho složení a změny ve složení během prvních deseti dnů laktace. V odborné literatuře lze nalézt velmi rozdílné údaje o složení mléka, proto bylo cílem práce porovnat literární údaje a ověřit možnosti sledování kvality mleziva a mléka klisen. V práci je uveden přehled zjištěných hodnot jednotlivých složek mléka a je porovnán s orientačními hodnotami získanými rozborem mléka dvou klisen. Byly zjištěny zřetelné individuální rozdíly v obsahu tuku, bílkovin, kaseinu, laktózy, močoviny i počtu somatických buněk v mlezivu a mléce během sledovaného období. Práce dokazuje potřebu podrobnějšího a rozsáhlejšího sledování složení mléka.
Quality of mare's milk