Etické dilema a etický konflikt v evropské kultuře - Maňurová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce pojednává o etických dilematech a konfliktech v evropské kultuře. Zkoumá narušenost lidského údělu v paradigmatických postavách Antigony a Hamleta. Na základě obou tragédií se pokouší rekonstruovat etickou nauku stojící v pozadí těchto děl. Diplomová práce je členěna do čtyř hlavních kapitol. V prvních dvou kapitolách jsem na základě odborné literatury rozebírala stěžejní díla Antigonu a Hamleta. Dále jsem řešila charaktery hlavních postav, jejich přemýšlení o problému, uvažování o tom, jak se mají rozhodnout a jak došli k jejich způsobu řešení vlastní situace. Třetí kapitola pojednává o narušenosti lidského údělu. Čtvrtá kapitola je syntézou všech získaných poznatků při řešení tématu diplomové práce.
Ethical Dilemma and Ethical Conflict in European Culture
Keywords: etické dilema; etický konflikt; etická reflexe; mýtus; tragédie; lidský úděl; křesťanství; evropská kultura; ethic dilemma; ethic conflict; ethic reflection; myth; tragedy; human deal; Christianity; European culture