Morfologická plasticita chrpy luční (Centaurea jacea L.). - Karásek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2010)
Byl zkoumán rozsah morfologické plasticity chrpy luční (Centaurea jacea L.). Plasticita populací podruhu Centaurea jacea subsp. jacea v jižních Čechách byla porovnána s variabilitou celého druhu v širším areálu. Byl prokázán překryv lokálních druhů s oběma poddruhy. Byly nalezeny korelace determinačních znaků a faktorů prostředí. Molekulární analýza pomocí metody ISSR nenalezla rozdíly mezi podruhy. Pro definitivní rozluštění podstaty podruhů je nutné provést navazující studii.
Morphologic plasticity of Centaurea jacea.
Keywords: Chrpa luční; Centaurea jacea; morfologická variabilita; ISSR; fragmentační analýza; Centaurea jacea; Brown Knapweed; morphological plasticity; ISSR; fragment analysis