Lidová píseň jako prostředek rozvoje dramatických a sociálních dovedností dětí v předškolním věku. - Koktavá, Květoslava (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se věnuje tématu Lidová píseň jako prostředek rozvoje dramatických a sociálních dovedností dětí vpředškolním věku. Vteoretické části se práce zabývá charakteristikou současného pojetí předškolního vzdělávání s ohledem na dramatickou a hudební výchovu, dramatickou výchovou a jejím vymezením, sociálním učením a prosociálním chováním dětí předškolního věku. Ve druhé části autorka popisuje hudební činnosti a píseň jako motivační činitel k rozvoji sociálních dovedností. V praktické části je vytvořený program postavený na práci s lidovou písní prostřednictvím metod dramatické výchovy, který podporuje rozvoj sociálních dovedností a prosociálního chování. V průběhu realizace činností a následné podrobné reflexe je využito metody pozorování, rozhovoru a analýzy edukačních materiálů. Každá část je podrobně reflektována s ohledem na konkrétní vzdělávací výstupy každého dítěte.
Folk song as a means of developing dramatic and social skills of preschool children.
Keywords: Lidová píseň; dramatické činnosti; hudební činnosti; RVP PV; Folk song; dramatic activities; musical activities; framework educational program for preschool education (RVP PV)