Produkční účinek zkrmování hnědých mořských řas u skotu - Muroňová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo zhodnocení efektu přípravku Elo Macro u dojeného skotu. Po dobu dvou měsíců byla podávána pokusné skupině (n = 36) krmná dávka obohacená o 5 g preparátu hnědých mořských řas (Elo Macro), na rozdíl od skupiny kontrolní (n = 34). Pokus probíhal ještě v jednom opakování, pro kterou platí: skupina kontrolní (n=23)a skupina pokusná (n=23). Účinek přídavku hnědých mořských řas byl sledován na parametrech užitkovosti (denní nádoj, index perzistence 2:1, obsah tuku, bílkovin a laktózy v mléce, počet somatických buněk v mléce) a parametry reprodukce (servis perioda, inseminační index). Efekt přídavku mořských řas se projevil statisticky nevýznamně. Tendence pozitivního efektu byly zaznamenány pouze v dynamice denních nádojů a průměrném obsahu mléčné bílkoviny.
THE PRODUCTION EFFECTS OF BROWN SEAWEEDS IN DAIRY COWS
Keywords: hnědá mořská řasa; dojnice; parametry užitkovosti a reprodukce; brown seaweeds; milch cow; parameters production and reproduction