Dynamika fosforečnanů a dusičnanů ve vodních soustavách (Liderovice, Radimovice u Tábora, Košín a Jordán) - Kural, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá zhodnocením hladin koncentrací fosforečnanů, dusičnanů a dalších parametrů (pH, vodivosti, nerozpuštěné látky, alkalita, celkový uhlík, anorganický uhlík, celkový organický uhlík a celkový dusík) v rybničních soustavách na Táborsku. Dále byl zohledněn rozdíl hodnot v závislosti na stáří soustav a zemědělské činnosti v jejich okolí. Vzorky byly odebírány v sezóně 2015 v Liderovické rybniční soustavě (2 odběrová místa v horní části soustavy, 1 odběrové místo na odtoku ze soustavy), Radimovické rybniční soustavě (1 odběrové místo v horní části soustavy, 1 odběrové místo na odtoku ze soustavy) a Jordán (1 odběrové místo na odtoku z nádrže). Nejvyšší rozdíly byly zjištěny u hodnot konduktivity od 279 S.cm-1 do 1230 S.cm-1, hodnot celkového uhlíku od 18,75 mg.l-1 do 67,33 mg.l-1, hodnot nerozpuštěných látek od 1 mg.l-1 do 117,33 mg.l-1. Postupný nárůst hodnot NO3-N a PO4-P byl zaznamenán v průběhu sezóny u Jordánu. Na základě výsledků lze tvrdit, že starší (Radimovická soustava) vykazovala vyšší hodnoty celkového uhlíku a mladší (Liderovická soustava) vykazovala vyšší hodnoty NO3-N v závislosti na využití půdy v jejím okolí.
Dynamics of phosphates and nitrates in (Liderovice, Radimovice u Tábora, Košín and Jordán) water systems.
Keywords: Táborsko; Liderovice; Radimovice u Tábora; Jordán; fosforečnany; dusičnany; eutrofizace; Táborsko; Liderovice; Radimovice u Tábora; Jordán; phosphates; nitrates; eutrophication