Mapping the scale of lexemes from colloquialism up to vulgarism (expletives, swear words) in everyday English/Zmapování výrazů na škále hovorové slovo - vulgarismus v běžně užívané současné angličtině - Šrámková, Anna (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zaměřuje na nebezpečná slova v běžné angličtině. Mezi taková slova patří široká škála výrazů pocházejících jak z neformálního jazyka, hovorového jazyka, slangu, žargonu, eufemismů, dvojznačných slov, tak i z dysfemizmů, vulgarismů a tabu slov. Teoretická část se zabývá definicí jednotlivých kategorií na této škále. Historický pohled na klení je zkoumán a porovnán se soudobými názory. V této části je také podán návrh na to, jak zacházet s klením ve vyučování. Praktická část se zaměřuje na prozkoumání psaných a mluvených vzorků z různých pohledů, na příklad z hlediska frekvence výskytu. Korpus psaných vzorků byl sesbírán z knih doporučené literatury a jedné knihy dle autorčiny volby; mluvené vzorky pocházejí ze seriálů a jednoho filmu - vše volně dostupné veřejnosti.
Mapping the scale of lexemes from colloquialism up to vulgarism (expletives, swear words) in everyday English