Analýza likvidity a cash flow podniku - Havran, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce s názvem "Analýza likvidity a cash flow" je analyzovat likviditu a cash flow podniku. Uvedené teorie pak aplikovat v podmínkách vybrané společnosti. První část diplomové práce obsahuje teoretické poznatky o cash flow, likviditě a o bankrotních a bonitních modelech. Je zde popsáno co je to peněžní tok, jaké má členění. Dále metody sestavení přehledu o peněžních tocích a jaký je rozdíl mezi cash flow a ziskem. Následuje členění likvidity na běžnou, pohotovou a peněžní. Tato práce se také zabývá vymezením pojmu čistý pracovní kapitál. Na konci teoretické části jsou popsány vybrané bankrotní a bonitní modely s postupy výpočtu. Druhá část práce se zabývá analýzou likvidity, cash flow a bankrotních a bonitních modelů. Pro tento účel byly použity výkazy firmy VESAS, s.r.o. (rozvaha a výkaz zisku a ztráty). Na základě těchto výkazů byl sestaven přehled o peněžních tocích doplnění dalšími ukazateli obsahujících cash flow. Dále byly spočteny všechny tři druhy likvidity a následně z toho vyvozeno jestli má firma problémy s placením závazků. Na základě bankrotních a bonitních modelů bylo ohodnoceno finanční zdraví firmy.
Analysis of company's cash flow and liquidity
Keywords: bonitní a bankrotní modely; rozvaha; výkaz zisku a ztráty; přehled o peněžních tocích; likvidita; credibility and bankruptcy models; balance sheet; statement of profit and loss; statement of cash flows; liquidity