Vyhodnocení úrovně chovu skotu ve vybraném zemědělském podniku - Lojda, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2012)
V práci byly vyhodnoceny chovatelské a ekonomické ukazatele chovu skotu v Rolnické společnosti Lesonice, a.s., v letech 2009 ? 2011. Výsledky ukazují, že chov skotu v podniku je na dobré chovatelské úrovni a rentabilní. Zejména chov dojnic českého strakatého skotu (fleckvieh) má výbornou produkci mléka a plemenné hodnoty oproti průměru ČR. Telata v odchovu mají dobrý zdravotní stav, který se projevuje i na nízkém úhynu. Kategorie jalovic má kvalitní odchov s nízkým věkem při otelení. U výkrmu býků, který byl obnoven koncem roku 2009, je málo výsledků na hodnocení. Srovnání nákladů s průměrem ČR bylo prováděno z výběrového šetření Ústavu zemědělské ekonomiky a informací v Praze. Náklady jsou srovnatelné s průměrem ČR, a u některých kategorií skotu jsou i nižší. Pokud bude chtít podnik preferovat holštýnský skot, musí využívat lépe plemenné rezervy a zvýšit užitkovost, která se nyní pohybuje pod průměrem ČR. Management podniku by měl neustále snižovat náklady pomocí inovací a profesionálním přístupem. Důraz musí být kladen na spolehlivou kalkulaci nákladů a výnosů.
The evaluation of level management in agricultural enterprise
Keywords: chov skotu; ekonomika; produkce mléka; produkce masa; stockbreeding; economy; milk production; meat production