Cesta tetování (a jeho transformace) - Tumpachová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce Kristýny Tumpachové se zabývá problematikou tetování a jejich transformací. Stěžejním tématem je historie tetování, jeho funkce a jejich proměna od těch původních, které se projevovaly u preliterárních kultur, až po současnost. Dále se snaží odpovídat na otázky typu: "Vyprázdnila se funkce tetování nebo naopak?", "Jak moc se přibližuje současné tetování kýči?", nepřímo i na "Má potenciál stát se novým, svébytným uměleckým druhem?"; nepoukazuje pouze na estetický rozměr, ale i na antropologický a sociální a pohlíží na tetování ne jako na výdobytek nové doby, ale jako na důležitou složku každé kultury napříč tisíciletími.
The journey of tattoo (and its transformation)
Keywords: Tetování; modifikace těla; funkce tetování; historie tetování; modern primitives; kýč; Tattoo; body modification; tattoo´s function; history of tattoo; modern primitives; kitsch