Environmentální dopady produkce vajec z hlediska produkce skleníkových plynů - Kalkuš, Václav (Jihočeská univerzita, 2013)
Studie porovnává chovy drůbeže zaměřené na produkci vajec v konvenčním a ekologickém způsobu hospodaření. Byly získány podrobné informace v daných podnicích pomocí dotazníků a poskytnuté odborné literatury. Byla sledována emisní zátěž na životní prostředí zejména při spotřebě krmiva, použité energie a z managementu statkového hnoje. Ze získaných údajů byla pomocí databáze Ecoinvent vypočtena emisní zátěž pomocí ekvivalentu CO2. Byly porovnány jednotlivé systémy hospodaření a vyhodnoceny jejich produkce skleníkových plynů. Cílem práce bylo zjistit, zda produkce ekologických vajec má menší vliv na životní prostředí než konvenční.
Environmental aspects of eggs production from point of view of greenhouse gasses emissions
Keywords: Ekologické zemědělství; konvenční zemědělství; chov drůbeže; vejce; skleníkové plyny; LCA; emisní zátěž; Organic farming; conventional farming; poultry; eggs; greenhouse gases; LCA emission load