Adam Pavel Slavata - Uhlíková, Patricie (Jihočeská univerzita, 2017)
V bakalářské práci autorka popisuje životní osud jihočeského šlechtice Adama Pavla Slavaty (1603-1657) v kontextu událostí na počátku 17. století. Zaměřila se především na odlišné představy o životě mezi ním a jeho otcem Vilémem Slavatou z Chlumu a Košumberka (1572-1652), které nastaly po rozvodu Adama Pavla s Marií Markétou z Eggenberka na počátku třicátých let 17. století. Životní zvrat se odrazil především v jeho názorech na panovnický dvůr ve Vídni a dvorskou kariéru, jež byla pro otce Viléma v životě zásadní. Adam Pavel odešel natrvalo od císařského dvora a usadil se v Nové Bystřici, odkud spravoval spolu s hejtmany, kteří působili v Jindřichově Hradci a v Telči slavatovské panství v období třicetileté války. V práci byla využita osobní korespondenci Viléma Slavaty z Chlumu a Košumberka, která je uložena v Rodinném archivu Slavatů v jindřichohradeckém oddělení Státního oblastního archivu Třeboň. Na základě rozsáhlé odborné literatury o šlechtě především od autorů Petra Mati a Václava Bůžka byly popsány vývojové etapy v životě urozence z vyšší šlechty.
Adam Pavel Slavata
Keywords: Adam Pavel Slavata; Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka; 17. století; Marie Markéta z Eggenberku; Jindřichův Hradec; Telč; Nová Bystřice; rozvod; slavatovská panství; třicetiletá válka; Adam Pavel Slavata; Vilém Slavata of Chlum and Košumberk; 17th century; Marie Markéta of Eggenberg; Jindřichův Hradec; Telč; Nová Bystřice; divorce; Thirty Years War