Výchova ke zdraví a zdravotní gramotnost na středních školách - Frajkorová, Nicol (Jihočeská univerzita, 2017)
V bakalářské práci zaměřuji svou pozornost na výchovu ke zdraví a zdravotní gramotnost na středních školách ve Vimperku. Jedná se o gymnázium a střední školu Nerudova. Má práce si klade za cíl zjistit, jaké je povědomí studentů na středních školách o výchově ke zdraví a výživě. Teoretická část je zaměřena na kompilaci literárních pramenů, vztahujících se k tématu. Zaměřuje se na vymezení a vysvětlení pojmů: výchova ke zdraví, zdravotní gramotnost, zdraví a nemoc, životní styl, dospívání a vybrané programy podpory zdraví. Dále také objasňuje modely zdravotní gramotnosti, podporu zdraví, základní determinanty zdraví, prevenci, definici životního stylu a výživu. V neposlední řadě jsem se zaměřila na Zdraví 21 a Světovou zdravotnickou organizaci.
Health education and health literacy in secondary schools
Keywords: výchova ke zdraví; zdraví; nemoc; životní styl; výživa; podpora zdraví; dospívání; Health education; health; illness; lifestyle; nutrition; health promotion; adolescence