Neolitický sídelní areál Hrdlovka: analýza keramického materiálu - Vondrovský, Václav (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl především analýzu keramického materiálu z neolitického sídelního areálu Hrdlovka odkrytého během záchranného terénního výzkumu v letech 1987 až 1990. Pro účely zpracování nálezů a nálezových situací byla vytvořena komplexní databáze a digitalizovaný plán lokality v prostředí GIS. Vlastní analýza keramiky byla směřována zvláště k ustanovení relativní chronologie sídelního areálu a vydělení jeho stavebních fází. Současný deskripční systém české neolitické keramiky byl s ohledem na specifika hrdloveckých nálezových situací upraven a doplněn. Proces chronologické analýzy zahrnující také prostorová data byl rozdělen do několika kroků. Výsledná sekvence čítá 10 sídelních horizontů (Hrdlovka A - J), které odpovídají téměř nepřerušenému vývoji od nejstaršího stupně kultury s lineární keramikou až po mladší stupeň kultury s vypíchanou keramikou. Důležité poznatky byly získány především o přechodové fázi mezi oběma kulturami, která byla v Hrdlovce doložena dvěma sídelními horizonty. V práci byla také v omezeném rozsahu podána analýza prostorové distribuce keramiky a některých znaků neolitické architektury.
The Neolithic settlement area Hrdlovka: analysis of ceramic material
Keywords: Hrdlovka; severozápadní Čechy; neolit; analýza keramiky; chronologie; kultura s lineární keramikou; kultura s vypíchanou keramikou; Hrdlovka; northwest Bohemia; Neolithic; ceramic analysis; chronology; Linear Pottery culture; Stroked Pottery culture