Zubní traumatologie u dětí mladšího školního věku a důležitost orální hygieny po těchto stavech - Králová, Stanislava (Jihočeská univerzita, 2013)
Chrup u dětí mladšího školního věku prochází velkými změnami a jakýkoli nežádoucí zásah do zdravé dentice má vliv na další vývoj zubů. Při úraze rozhoduje časná a správná diagnostika poraněné tkáně, vhodně volené zákroky, pravidelná kontrola vývoje poraněné oblasti a důkladná dentální hygiena, která ovlivňuje proces terapie. V teoretické části je popsán vývoj chrupu a rozdíly mezi dočasným a stálým chrupem, rozbor jednotlivých poranění, jejich nejčastější příčiny a následky úrazů zubů. Práce se zabývá i prevencí úrazů zubů a možnostmi ochrany před dalším úrazem. Součástí teoretické části je popis dentálních pomůcek, způsoby jejich použití a techniky čištění zubů. Praktická část se zabývá stavem hygieny chrupu u dětí před úrazem a po něm. Ke zjištění dat bylo použito dotazníkového šetření. Cílem práce bylo vymezení zásad pro péči o chrup po úrazu a vytvořit edukační materiál pro děti mladšího školního věku.
Dental traumatology children of younger school age and the importance of oral hygiene after these situations
Keywords: zuby; úrazy zubů; prevence úrazů; dentální hygiena; mladší školní věk; teeth; tooth injuries; injury prevention; dental hygiene; younger school age