Mezilidské vztahy na pracovišti - Marková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2007)
Téma mojí bakalářské práce je: Mezilidské vztahy na pracovišti. Cíl bakalářské práce spočívá v průzkumu a analýze mezilidských vztahů na pracovišti z hlediska: pohlaví a věku pracovníků a velikosti podniku. Cíl dále spočívá v hledání a definování faktorů, které přispívají ke spokojenosti zaměstnanců v mezilidských vztazích. Průzkum byl proveden kvalitativním přístupem. Použila jsem metodu semistrukturovaných rozhovorů. Jedenáct pracovníků se zúčastnilo tohoto průzkumu. Respondenty jsem zvolila tak, aby byli reprezentativní z hlediska: různého věku, pohlaví a umístění podniku. Rozhovory byly zafixovány na diktafon. Poté jsem provedla jejich přepis. Následovala analýza dat. Na základě této analýzy jsem došla k těmto závěrům: Významnými faktory, které ovlivňují mezilidské vztahy na pracovišti, jsou: organizační podmínky, prostorové a funkční řešení pracoviště, přítomnost blízké osoby na pracovišti, složení kolektivu z hlediska pohlaví, změna postavení pracovníka, styl vedení, konflikty, projevené uznání, přátelské a manželské vztahy na pracovišti. Nejvýznamnějšími factory, které ovlivňují mezilidské vztahy na pracovišti, jsou: způsob řešení problémů, komunikace, osobnost, charakter, sympatie, osobnost nadřízeného a konfliktní osoby. Doporučení: Podniky by měly věnovat vyšší pozornost výběru řídících pracovníků pro své zaměstnance. Celkovou spokojenost s mezilidskými vztahy uvedli 4 respondenti.
HUMAN RELATIONS IN THE WORKPLACE
Keywords: Mezilidské vztahy; Kvalitativní přístup; Human relations; Qualitative access