Vliv drenážních systémů na odtokové charakteristiky vybraného povodí - Čermáková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se věnuje odvodňování, především pak odvodňování drenážními systémy a jejich vlivu na různé aspekty přírody. V úvodní části je vysvětleno, co drenážní systémy jsou, k čemu slouží a jak vypadají. Dále je popsána historie a výskyt odvodňovacích systémů ve světě a také na území České republiky. Následně je několik kapitol věnováno způsobům odvodňování a poté popisu drenážních systémů. Následují dopady drenážních systémů na vodní režim povodí a na životní prostředí. Po zpracování a analýze dat o odtokových a srážkových poměrech z vybraného povodí Jenínského potoka bylo v závěru práce porovnáno jejich chování během hydrologických let 1984-1985, 2005-2007 a 2011-2013. V těchto letech byl spočítán odtokový koeficient a následně byly sestrojeny podvojné součtové čáry, které slouží k identifikaci změn v dlouhodobé bilanci poměru srážek a odtoku.
Influence of artificial drainage systems on runoff characteristics of selected catchment
Keywords: odvodnění; drenážní systém; povodí; Jenínský potok; vliv drenážních systémů; drainage; drainage system; river basin; Jenínský stream; influence of drainage systems