Trestná činnost páchaná na dětech - Mašátová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této bakalářské práce je trestná činnost páchaná na dětech. Tato problematika je dnes tím více aktuální, kdy se ve společnosti klade velký důraz na respektování lidských práv a svobod jednotlivce. Zejména potom jedince, který má omezenou možnost si svá práva a svobody bránit, tedy dítěte. Ovšem při rozvoji práv a svobod na jedné straně dochází i k rozšíření škály možností, jak tato práva a svobody porušovat na straně druhé, především kvůli rozmachu internetové a masmediální komunikace a snadnějšímu pohybu mezi jednotlivými státy. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část shrnuje informace o dané problematice a současném stavu. Současný stav obsahuje informace o tom, jak je v jednotlivých pramenech chápáno dítě a mladistvý. Zahrnuty jsou zde i legislativní normy, které upravují a zabezpečují práva a povinnosti dítěte jak na poli národním, tak i mezinárodním. Další kapitoly se věnují především shrnutí informací ohledně problematiky syndromu CAN. Praktická část je vymezena cílem práce, kterým bylo zjistit nejčastější příčiny trestné činnosti páchané na dětech. Vlastní výzkum byl dále vymezen předem stanovenými hypotézami. Výzkum práce byl proveden kvantitativně a sběr dat probíhal metodou dotazování, technikou polo-strukturovaného dotazníku. Sběr dat probíhal od dubna do května roku 2013, kdy byli osloveni respondenti z řad sociálních pracovníků, pedagogů a lékařů. Výzkumný soubor byl zvolen účelovým výběrem a pokračoval technikou sněhové koule, kdy jednotliví pracovníci sami šířili dotazník do řad profesionálů. Pro výzkum jsem zvolila výzkumný soubor sociálních pracovníků, pedagogů, lékařů a dalších odborných pracovníků, kteří se s touto skupinou setkávají při své každodenní praxi a v této problematice se orientují. Z výsledků výzkumu vyplývá, že nejvíce se pracovníci setkávali s dětmi zanedbávanými. V příčinách zanedbávání se ukázal jako největší činitel sociálně ekonomická situace v rodině. Zastoupení dívek a chlapců bylo téměř totožné. Zajímavým výsledkem bylo, že se v počtu dětí objevilo 100 zanedbaných dětí, kde bylo navíc uvedeno, že pocházely z romské osady. Ve výsledku na otázku ohledně věku dítěte byly nejvíce zastoupeny odpovědi, týkající se dětí ve věku 7-11 let. Lze se domnívat, že k odhalení těchto případů může docházet tím, že dítě nastupuje na základní školu a navíc je již schopno rozpoznat, že takové zacházení není přijatelné a je schopné to dát najevo. Mezi zajímavé výsledky zařazuji výsledek výzkumu, který ukazuje, že dítě nejčastěji pochází z úplné rodiny. Navzdory tomu, že dřívější výzkumy a literatura uvádějí jiná data. Druhý nejčastěji zastoupený typ rodiny byla neúplná rodina bez otce. Mezi osoby nejčastěji konající trestné činy na dětech zařazovali respondenti matku a dále osoby mužského pohlaví ? otce nebo partnera matky. Příčinou týrání byly nejčastěji sociálně ekonomická situace v rodině, nezralost pečující osoby ? především z hlediska inteligence a psychosociální frustrace a poté fakt, že pečující osoba sama byla v dětství obětí syndromu CAN. Jako další hlavní poznatek lze konstatovat, že ačkoli jsou tělesné tresty jako výchovný prostředek v naší kultuře hluboce zakořeněné, jako příčina se neobjevily v takové míře, v jaké bych očekávala. Sama si tento jev vysvětluji tím, že rodiče v této době jsou vystaveni porovnávání v rámci mezinárodním a vystaveni většímu dohledu. Také bych to přisuzovala větší informovanosti a důrazu na dětská práva v posledních letech u odborné veřejnosti ? jako jsou lékaři, psychologové, zdravotníci, ale i pedagogové. Vzhledem k tomu, že trestná činnost páchaná na dětech a syndrom CAN je velice obsáhlá problematika a stále aktuální, dalo by se na tomto poli dělat šetření neustále a mnohem rozsáhleji. I když díky masmédiím se dnes dostává do povědomí lidí problematika dětí se syndromem CAN, domnívám se, že větší a častější informovanost by neškodila a pomohla by jako prevence výskytu tohoto jevu.
Criminality Comitted on Children
Keywords: Dítě; Syndrom CAN; Pečující osoba; Trestný čin; Child; Child abuse and neglect; Custodial person; Criminal Offence