Role sestry v prevenci obezity a nadváhy u romské minority v České republice - Olišarová, Věra (Jihočeská univerzita, 2016)
Cíle: Cílem této disertační práce bylo charakterizovat vztah, postoj a názory romské minority vztahující se k nadváze a obezitě. Zároveň byla zaměřena na popsání rizikových faktorů, které se na jejich vzniku podílejí, a vytvoření metodiky k intervenčnímu programu zaměřenému na prevenci nadváhy a obezity u romské minority. Metodika: Pro účely naplnění cílů bylo přistoupeno ke kvalitativnímu výzkumu, který umožnil i sledování kulturně podmíněných vzorců chování v terénu. Výzkumný soubor byl tvořen 25 romskými respondenty, kteří byli starší osmnácti let a zároveň byla jejich hodnota BMI v pásmu nadváhy nebo obezity (tedy BMI ? 25 kg/m2). Mezi respondenty bylo 8 mužů a 17 žen. K analýze dat byla využita metoda zakotvené teorie, která napomáhá hledání nových souvislostí. V rámci analýzy kvalitativních dat byl využit program MAXQDA 11. Výsledky: Rolí sestry v prevenci nadváhy a obezity u Romů je identifikace ovlivnitelných rizikových faktorů pramenících z životního stylu a jejich eliminace za využití vhodné motivace a efektivní edukace. Kulturně podmíněné vzorce chování jsou výrazným faktorem, který může ovlivnit efektivnost realizovaných intervencí. Již při odběru anamnézy, v níž se sestra snaží identifikovat rizikové způsoby chování, se tyto vzorce projevují. Pro Romy je těžké například popsat své jídelní zvyklosti z kvalitativního i kvantitativního hlediska, zejména pak frekvenci a pravidelnost stravování. Z dalších faktorů, které se v oblasti problematiky nadváhy a obezity uplatňují, je to body image, sociální funkce stravování, socioekonomický status a s ním spojené složení stravy atd. Právě pochopení těchto souvislostí mezi jednotlivými faktory a motivačních prvků, které se na daném rizikovém způsobu chování podílejí, může do ošetřovatelství vnést nový rozměr. Vědecké přínosy práce: Na základě analýzy dat a po integraci poznatků byla vytvořena metodika k intervenčnímu programu zaměřenému na prevenci nadváhy a obezity. Tento materiál byl následně konzultován se zástupci dané minority a upraven dle jejich připomínek. Následně byl využit v souvislosti s řešením grantového projektu číslo LD14114, který je realizován za finanční podpory Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy v rámci COST (Cooperation on Scientific and Technical Research) nesoucí název Obezita a nadváha u romské minority v Jihočeském kraji.
Role of nurse in prevention of obesity and overweight in Roma minority in the Czech Republic
Keywords: role sestry; nadváha; obezita; prevence; intervenční program; role of nurse; overweight; obesity; prevention; intervention program