Radioaktivní odpady a uvolňování radioaktivních látek do životního prostředí (výukový program) - Novák, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce "Radioaktivní odpady a uvolňování radioaktivních látek do životního prostředí" se zabývá (mimo jiné) jaderným palivem a biologickými účinky ionizujícího záření. V úvodní části je krátce zmíněna historie jaderných oborů v České republice. Dále je práce zaměřena na účinky ionizujícího záření, rozdělené na účinky deterministické a stochastické. Práce obsahuje rovněž soupis legislativních norem týkajících se manipulací s radioaktivním odpadem, a to nejen v rámci České republiky, ale i Evropské unie. Ochrana životního prostředí a zdraví před radioaktivními odpady je v současné době upravena řadou předpisů. Prvotním cílem práce bylo sestavit komplexní podklad pro prezentaci pro studenty vysokých škol na téma radioaktivní odpady a jejich dopad na životní prostředí. Závěrečná diskuze představuje pohled autora práce na možné další uplatnění e-learningu v řešení problematiky výuky tohoto oboru na Jihočeské univerzitě.
Radioactive wastes and the release of radioactive substances into the environment (learning program)
Keywords: aktivita; e-learning; Moodle; radioaktivní odpad; radionuklidy; účinky ionizujícího záření; vyhořelé jaderné palivo; životní prostředí; activity; e-learning; Moodle; radioactive waste; radionuclides; effects of ionizing radiation; spent nuclear fuel; environment