Alterace: deminutiva a augmentativa současné italštiny - Drašarová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se zabývá alterací: deminutivy a augmentativy současné italštiny a jejich pragmatickými funkcemi. Klade si za cíl vytvořit seznam deminutiv a augmentativ užívaných v italské beletrii. Analýza výrazů je založena na textech obsažených v korpusu InterCorp. Výchozím bodem práce je teoretický úvod do slovotvorby se zvláštním zřetelem k alteračním sufixům v italštině a češtině s dílčím porovnáním se španělštinou. Dále pojednává o hypokoristikách, fonologických a sufixálních restrikcích a lexikalizaci alterátů. Nedílnou součástí je kapitola věnovaná pragmatice, teorii mluvních aktů a pragmatickému využití alteračních sufixů. Výsledkem práce jsou konkrétní ukázky pro různé komunikační situace doložené z korpusu.
Alteration: Diminutives and Augmentatives in Contemporary Italian
Keywords: slovotvorba; alterace; deminutiva; augmentativa; pragmatika; InterCorp; word formation; alteration; diminutives; augmentatives; pragmatics; InterCorp