Kumulace vybraných rizikových prvků z odpadních vod ve filtračním loži kořenových čistíren (KČVOV) - Suchý, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá odstraňováním vybraných prvků (Fe, Mn, U, Zn, Hg, Pb, Co, Cd, As) z odpadních vod v umělých mokřadech, se zaměřením na redoxní formy železa. Bylo zkoumáno sedm lokalit KČOV v Čechách, se zaměřením na čistírnu v obci Slavošovice. Obsahy výše uvedených prvků byly stanoveny jednak v odpadních vodách i sedimentech kořenových polí KČOV. Bylo zjištěno, že účinnost odstraňování prvků byla nejlepší u zinku (+90,5%), nejhorší u arsenu (-79,1%). Dále je v práci diskutováno poměrné zastoupení forem železa v odpadní vodě KČOV Slavošovice a distribuce prvků v sedimentech.
Accumulation of selected risk elements from wastewater in filtration beds of constructed wetlands.