Užití numerického kódu FLASH v plazmové astrofyzice - Brož, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá použitím numerických počítačových kódů při simulacích v plazmové astrofyzice. V úvodu se zabýváme základní charakteristikou Slunce, dále se zaměříme na sluneční koronu a problém ohřevu sluneční korony. V následující části se pak věnujeme programům pro simulace v plazmové astrofyzice, jejich instalací a zobrazováním výsledků pomocí vizualizačního software. V závěru práce je předvedeno užití tohoto software na vzorovém příkladě a vlastní simulaci, která provádí simulaci šíření impulsně generovaných vln ve slunečních koronálních smyčkách.
The usage of numerical code FLASH in plasma astrophysics
Keywords: Slunce; ohřev sluneční korony; simulace v plazmové astrofyzice; FLASH3; VisIt; simulaci šíření impulsně generovaných vln.; Sun; solar corona heating; simulation software; FLASH3; VisIt; impulsively generated waves