Vybrané lexikální jednotky v právních textech a strategie jejich překladu (španělština - čeština) - Burešová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Předložená diplomová práce se zabývá analýzou matričních dokladů pocházející z pěti různých španělsky mluvících zemí. Práce obsahuje teoretické kapitoly související s právním jazykem, jeho slovní zásobou a strategií překladu lexikálních jednotek v právních textech. Teorii aplikujeme v části praktické, ve které přibližujeme makrostrukturu daných dokumentů, rozčleňujeme jejich právní terminologii do tematických okruhů. U termínů navrhujeme jejich vhodná překladatelská řešení do češtiny na základě právních definic, určujeme typ ekvivalence vzhledem k českému termínu a tyto termíny porovnáváme i z hlediska jejich obsahu. Následně terminologii vyhledáváme ve dvou slovnících a v terminologické databázi. Práce je psána česky, obsahuje závěr v češtině a španělské resumé.
Selected lexical units in legal texts and strategies of their translation (Spanish - Czech)
Keywords: Právní jazyk; právní terminologie; překlad; ekvivalence; matriční doklad; Legal language; legal terminology; translation; equivalence; civil registration document