Současní čeští metaloví bubeníci se zaměřením na osobnost Miloše Meiera - Králová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním tématem diplomové práce je osobnost nejvýznamnějšího českého metalového bubeníka, Miloše Meiera. V práci jsou shrnuty Meierovy biografické údaje a především je zaměřena na jeho hudební dráhu a pedagogickou činnost. K hlavním okruhům práce patří jeho působení ve významných rockových a metalových skupinách (Dymytry), zrealizování jeho sólového projektu (Drumming Syndrome), spolupráce s významnými osobnostmi (Michal Pavlíček, Kamil Střihavka, Gus G.), specifika jeho techniky hry na bicí nástroje, účast na největších světových bubenických festivalech a v neposlední řadě i jeho problémy s hraním způsobené zdravotními komplikacemi. V dalších částech textu jsou vymezeny základní rysy hudebního stylu metal, je popsán jeho vznik a vývoj na československé hudební scéně a jsou zde stručně představeni hlavní čeští metaloví bubeníci.
Contemporary Czech metal drummers with a focus on Miloš Meier
Keywords: životopis; hudba; bicí souprava; bubeník; metalová skupina; biography; music; percussion drum set; drummer; heavy metal group