Tři ojedinělé nálezy pozdně avarských opaskových kování z jižních Čech - John, Jan (Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, 2020)
Článek přináší popis a prvkovou analýzu materiálu (RFA) tří dosud nepublikovaných exemplářů pozdně avarských litých kování opasku, nalezených na katastrech Dražíč, Hluboká nad Vltavou a Třísov. Ve všech případech jde o amatérské detektorové nálezy, učiněné mimo známé archeologické lokality a odevzdané nálezci do musejních sbírek. Význam těchto nálezů je diskutován v kontextu dalších pozdně avarských součástek opasku z jižních Čech.
Three isolated finds of Late Avar belt fittings from South Bohemia
Keywords: raný středověk; pozdně avarské období; litá kování opasku; FA; Early Middle Ages; Late Avar period; cast belt fittings; XRF