Kolísání v rodě - tendence v současné češtině - Dušáková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce je prozkoumat vliv substantiv kolísajících v rodě na substantiva s ustáleným gramatickým rodem. Substantiva zakončená v N sg. na konsonant bývají obvykle rodu mužského nebo rodu ženského. V českém jazyce však existují i substantiva, která jsou kodifikována v obou rodech. V této práci se nejprve zaměříme na taková substantiva, tj. substantiva kolísající mezi maskulinem a femininem zakončená na konsonant. Následně budeme zkoumat jim podobná substantiva, to znamená substantiva zakončená na stejný konsonant. Budeme ověřovat, zda substantiva zakončená na stejné konsonanty jako substantiva kolísající v rodě mezi maskulinem a femininem nemají vlivem tohoto faktu také tendenci kolísat mezi maskulinem a femininem. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. V části teoretické popíšeme jednotlivé odborné termíny nutné k výzkumu (rod, přirozený rod, gramatický rod, skloňování substantiv, apelativa a propria). Část praktická je rozdělena na výsledky získané z Českého národního korpusu a internetového vyhledavače Google a na část výsledků získaných vyhodnocením 56 dotazníků. Tyto dotazníky navrhla, vypracovala a vyhodnotila autorka této práce.
A Fluctuation in grammatical gender - tendencies in Contemporary Czech
Keywords: rod; apelativa; propria; gender; appellatives; propria