Duchovní potřeby a jejich naplňování u lidí s tělesným postižením - Poláková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá duchovními potřebami u osob s tělesným postižením. Téma vychází z psychologie osobnosti, charakterizuje lidské potřeby, definuje motivaci, hodnoty a zájmy. Navazují základní oblasti psychologie náboženství a náboženské pedagogiky. Pedagogický pohled se zaměřuje na otázky související s religiozitou člověka a hledá cíle pro náboženskou výchovu a vzdělávání. Další kapitoly se věnují osobám s tělesným postižením, popisují základní typy tohoto postižení a ukazují na základě osobních zkušeností autorky na specifika v životě lidí s handicapem. Druhá část se soustřeďuje na duchovní potřeby a jejich naplňování. Tématický okruh dává vzniknout metodickému návrhu na didaktické otevření duchovních potřeb. Součástí je několik didaktických celků, jejichž obsahem jsou jednotlivé vyučovací hodiny pro skupinu dospělých s tělesným handicapem.
Meeting the Spiritual Needs of Disabled Persons
Keywords: Potřeby; duchovní potřeby; psychologie osobnosti; náboženství; náboženská pedagogika; dospělost; vývojová psychologie; osoby s tělesným postižením; analytická psychologie; symboly; logoterapie; životní smysl.; Needs; spiritual needs; psychology of personality; religion; religious education; adulthood; developmental psychology; physically disabled persons; analytical psychology; symbols; logotherapy; sense of life.