Mapování historických technických staveb v příhraničním regionu - Vondruš, Pavel (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá historickými budovami v příhraničním regionu. V úvodních kapitolách jsou krátce popsány technické budovy a historické milníky ve vývoji skla a skláren. Dále jsou zde zmíněné dva významné rody sklářů. Hlavní část práce utváří kapitoly o sklárnách a hamrech samotných. V práci jsou uvedeny jednotlivé technické budovy (především sklárny), případně místa, kde tyto budovy dříve stály. Všechny tyto historicky významné sklárny a hamry jsou znázorněny na mapách podle různých kategorií.
Mapping of historical technical buildings in the border region
Keywords: Sklárna; huť; sklo; hamr; technická budova; historická technická budova; příhraniční region; Šumava; Novohradské mountains; mapování.; Glassworks; glass; mill; technical building; historical technical building; boarder region; Šumava; Novohradské hory; maping.