Entomopatogenní houba Isaria fumosorosea - Oušková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Entomopatogenní houba Isaria fumosorosea patří mezi druhy entomopatogenních hub, které jsou využívané v biologické ochraně rostlin. Druh I. fumosorosea má široký hostitelský okruh hmyzu, u kterého je schopna vyvolat onemocnění. Nejčastěji infikuje skleníkové škůdce, zejména mšice, třásněnky a červce. I. fumosorosea je patogenem, který se zejména přirozeně vyskytuje v populacích molic, zejména molice skleníkové T. vaporariorum a molice bavlníkové B. tabaci. Bakalářská práce je zaměřena na podrobný popis houby I. fumosorosea a také charakteristiku dalších významných rodů entomopatogenních hub (Beauveria, Hirsutella, Metarhizium, Nomuraea, Paecilomyces, Lecanicillium) včetně detailního popisu vývojového cyklu entomopatogenních hub. V práci jsou podrobně popsány komerčně dostupné biopreparáty (PFR-97, PreFeRal? a PreFeRal, NoFly) koncipované na bázi této entomopatogenní houby, jejich výhody či nevýhody, účinnost a všeobecné uplatnění biopreparátů na evropském trhu.
Entomopathogenic fungus Isaria fumosorosea
Keywords: integrovaná ochrana rostlin; biologická ochrana; entomopatogenní houby; Isaria fumosorosea; biopreparát; integrated pest management; biological control; entomopathogenic fungi; Isaria fumosorosea; biopreparate