Úloha sestry při invazivních technikách při léčbě chronické bolesti - Vojtová, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Diplomová práce je zaměřena na výzkum a hodnocení úlohy sestry při invazivních metodách léčby chronické bolesti a na výzkum spokojenosti a očekávání pacientů s přístupem sester při invazivních metodách léčby chronické bolesti. Základem pro zpracování diplomové práce je kvalitativně-kvantitativní výzkum prováděný na odděleních léčby bolesti ve čtyřech nemocnicích a to ve FN Motol, FN Brno, Nemocnice České Bubdějovice a.s., FN Plzeň ? Alej Svobody. Kvalitativní výzkum je orientován na sestry pracujcí na oddělení léčby bolesti použitím metody dotazování, technikou nestandardizovaného rozhovoru. V rámci kvalitativního šetření jsme hledali odpověď na výzkumnou otázku: Jaká je úloha sestry při invazivních technikách při léčbě chronické bolesti? Z výsledků rozhovorů a jejich analýz bylo zjištěno, že sestry mají v rámci invazivního výkonu široké pole působení a jejich role se v jednotlivých fázích celého výkonu mění. Ve všech fázích invazivního výkonu má zásadní roli komunikace mezi sestrou a pacientem. Ve fázi před invazivním výkonem a po něm dominuje, vyjma role ošetřovatelské, role edukační. Kvantitativní výzkum pomocí dotazníku byl určen pacientům na odděleních léčby bolesti. Pomocí kvantitativníého šetření byly ověřovány následující předem stanovené hypotézy: H1: Pacienti jsou spokojeni s přístupem sester při invazivních technikách při léčbě bolesti. H2: Pacienti s chronickou bolestí při invazivních metodách očekávají od sester především empatický přístup. Vyhodnocením dotazníků, které byly pacienty dobrovolně vyplněny, lze konstatovat, že obě stanovené hypotézy H1 a H2 byly potvrzeny a že cíle kvalitativního šetření byly splněny. Prostor pro zlepšení je možné nalézt v edukaci pacientů před invazivním výkonem. Proto jsme vytvořili edukační materiál pro pacienty. Tento edukační materiál nemá za cíl nahradit edukaci prováděnou sestrou, má spíše posloužit jako podklad pro přípravu otázek, které bude chtít pacient před invazivním výkonem objasnit.
Nurse task when using invasive methods by chronic pain treatmet
Keywords: chronická bolest invazivní výkon úloha sestry edukace ošetřovatelská péče pacient; chronic pain invasive methods the nurse role nursing care education patient